De titel is het in onbeholpen Nederlands gestelde commentaar van Fritz aan het eind van deze partij. De Nederlandse grammatica leent zich niet voor woord-voor-woord vertalingen uit het Engels. Of is dit een geval van 'Engelse ziekte', dus een spatie teveel? Was dit een strijd onder het grootwild in deze partij, bestaande uit een wit en een zwart paard? Die maakten inderdaad elkaar het leven zuur in de tweede helft van de partij, met het witte paard aanvankelijk als de alfa in deze mini-kudde.

Zelf zou ik deze partij niet als 'wild' karakteriseren. Qua verloop leek de partij nogal op de vorige tegen Michiel (zie de partij hieronder). Ik kom in de problemen, weet echter het fort te houden, en krijg dan plotseling de niet meer verwachte overwinning in de schoot geworpen.

Het combo Fritz 18/Stockfish 14, hierna te noemen FS, heeft heel wat commentaar op onze vele minder goede zetten. Ik beperk dit meestal tot het alleen tonen van de beste zet. En natuurlijk stop ik mijn in keurig Nederlands gestelde wijsheden ertussen. De restjes tekst van FS staan tussen "aanhalingstekens".

Wit: Winfried Falk
Zwart: Erik Vos
Hoofddorp, 22 april 2024
Hollandse Stonewall
Ging het in de partij tegen Winfried, een week later, tegen het eind vooral om twee paarden van verschillende kleur, hier waren het twee lopers, allebei wit.

In een Colle, overgaand in Damegambiet, moest ik op zet 20 na een fout een kwaliteit geven. Ik meende wel compensatie te hebben met het loperpaar, maar doordat er lange tijd alleen op de damevleugel iets gebeurde hadden die lopers niet de vrijheid die ze eigenlijk nodig hebben.

Toen later de partij toch leek vastgelopen bood ik remise aan, maar Michiel zei dat hij "nog één hoop" had en speelde door. Zijn plan bleek neer te komen op het openen van het centrum, waardoor mijn lopers meer van de gewenste vrijheid kregen, en samen met de dame oprukten. Nadat zwart een fout maakte (volgens de computer dan) kreeg hij de volle laag. Het was (in ieder geval voor mij) een mooi gezicht op zet 53: twee heersende lopers en pionnen op rij 6, en zwarts gehele strijdmacht angstig samengedrukt op de achterste rij.

Nog het beste voor zwart bleek een torenoffer voor twee pionnen, waardoor ik een stuk voor kwam. Even later gebeurde iets raars: Michiel speelde een onreglementaire zet, althans volgens mijn notatie. Michiel was in zware tijdnood, ca. 1 min. (terwijl ik nog 20-30 min. had), en noteerde niet meer. In die fase liet ik mij verleiden om ook snel te gaan spelen - een oude kwaal. Ik lette kortom niet op, en verloor hierdoor zelfs mijn extra stuk.

Wit: Erik Vos
Zwart: Michiel Wilts
Hoofddorp, 16 april 2024
Damegambiet


 
Hier breekt de analyse af, want er volgde de onreglementaire zet: 58... Pd6-b4, en dat wordt door de computer niet geaccepteerd. Door niemand gezien, blijkbaar. Het vervolg staat hieronder - die illegale zet blijkt nogal vilein te zijn.

Afgelopen maandag, 15-4-24, tegen Linda. Altijd spannend om te zien wie het sterkste bestuurslid is.
Het was geen goede partij van mij, veel te veel op de cheapo's gespeeld, maar uiteindelijk wel gewonnen.

 

Nu wij het predikaat Veilig Sporten binnen hebben, kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag.
Namenlijk het pletten van jeugdspelers, onder het motto "win van ze, zolang het nog kan"

Vorig jaar 2x gewonnen. Met zwart zeer benauwd, met wit deed het Liam stoppen met de Zwarte Leeuw.
Dit seizoen met wit niets bereikt en mocht niet klagen met remise.

Liam was de laatste tijd goed bezig en ik had me flink voorbereid, jammergenoeg was zet 2 al wat ik niet had voorbereid...
Maar het Gesloten Siciliaans heeft als voordeel dat je heel was sjappiers kan doen, voordat het echt begint en ik weer bij de les ben.

 

Ik kreeg van MartinN dit mooie miniatuurtje, gespeeld op 29-10-2007 voor Nieuw Vennep tegen Aalsmeer.