Op maandag 13 mei stond het jaarlijks doorgeefschaak toernooi op de rol. Het regende afzeggingen, maar nochtans kwamen er 20 liefhebbers opdraven voor een doldrieste avond. Erik en Wim zijn daar minder van, maar hadden elkaar wel gevonden en speelden een aantal potjes ‘gewoon’ tegen elkaar. Deze tweestrijd eindigde onbeslist in 2½ - 2½. Dus zo ‘gewoon’ was het nu ook weer niet, aangezien beiden meer zijn van 1 heeeeeel lange partij op een avond. Maar wel mooi dat ze van de partij waren op deze avond!

 

Terug naar de 20 matadoren. De indeling werd bepaald obv de eindstand van de interne competitie, waarbij de hoogst geklasseerde speler werd gekoppeld aan de laagste geklasseerde. Dat gaf een aantal interessante duo’s. De vraag was dan ook: wie zou er in het voordeel zijn? De duo’s met sterk uiteenlopende speelsterkte of juist de duo’s waarvan de spelers onderling meer aan elkaar gewaagd zijn.

 

Jeugdspeler Jonathan was aan zijn schaaktrainer Martin Z gekoppeld, en was daar helemaal mee in zijn nopjes. Martin had ook een goede compagnon aan hem, want ze kennen elkaars speelstijl immers goed. Rico en Artyom waren ook helemaal happy de peppy met elkaar. Dat uitte zich in vrolijk opgelaten kabaal en werkte aanstekelijk, met name bij Ezra en compagnon Ynze. Dit laatste illustere duo kwam langzaam op gang, maar zette een mooie eindsprint in. En ook alle andere deelnemers hadden het prima naar zin. Ricky, als debutant, wist even niet wat hem allemaal overkwam. Dat was een flinke vuurdoop, maar ondanks de chaos, leer je ook creatief en snel denken en ook daarmee verbeter je je schaakniveau. Snel handelen moest ook de secondant van Damian: ik geef het je te doen: Damian die een zet/stuk/veld hardop zegt, die je dan eerst moet begrijpen, dan uitvoeren en dan pas de klok indrukken. Alsof doorgeefschaak zelf an sich al niet hectisch genoeg is.

 

Onderhand liep het speelschema flink uit (hoe kan dat nou weer? - vorig jaar liep alles perfect volgens tijdschema…). Ondanks dat Jonathan in de winning mood was, werd het toch echt te laat en moest hij de laatste ronde aan zich voorbij laten gaan. Zijn illustere vervanger had zich niet opgewarmd en Marting Z zag de bui al hangen. Met een ultieme eindsprint wisten Ezra en Ynze er een fotofinish van te maken: op weerstand en Sonneborn Berger wisten zij Martin Z en Jonathan nipt, nipt, nipt te verslaan. Wat een apotheose!

 

De eindstand:

Pos

Naam

Prt

W

R

V

S

R

Score

Wrst

SBgr

1

Ezra / Ynze

7

4

3

0

1

1

5,5

24,5

18,50

2

Martin Z / Jonathan

7

4

3

0

1

1

5,5

23,5

17,00

3

Rico / Artyom

7

3

2

2

-1

-1

4,0

22,0

10,75

4

Orlando / Andriy

7

1

5

1

-1

-1

3,5

27,0

12,75

5

Armin / Richard

7

2

3

2

1

2

3,5

25,0

10,50

6

Martin N / Rajeev

7

2

3

2

1

1

3,5

25,0

10,25

7

Andre / Aleksei

7

1

4

2

-1

-1

3,0

24,0

8,00

8

Nico / Damian

7

0

6

1

1

1

3,0

23,0

9,50

9

Michiel / Loek

7

1

3

3

-1

-2

2,5

26,0

6,00

10

Vishnu / Ricky

7

0

2

5

-1

-1

1,0

25,0

3,25

Winnaars Ezra (in beige/wit shirt)  en Ynze (in zwart shirt) in het aangezicht:

Deze verslaggever was even afgeleid door andere zaken, maar op 1 Mei stond Linda in het HC-nieuws en ook op de website van HC-nieuws.
Bijgaande foto is ontleend aan de website.

 

Donderdagavond, 11 april speelde ons 2e team uit tegen het Spaarne.

Op bord 1 speelde Orlando met wit tegen Noud Vroomans, en er kwam een Spaanse opening op het bord. Het ging gelijk op tot de 18e zet waar zwart een mindere zet deed, en ik klein voordeel verkreeg.
Op zet 21 was er weer een mindere zet van zwart en kwam ik gewonnen te staan.
Zwart stribbelde nog een aantal zetten tegen, maar moest na 33 zetten toch opgeven. Een mooie overwinning !!
 
Aan bord 3 speelde Erik met wit tegen Frank Otten, die ik al 2x eerder had ontmoet: in 1985 en in 2013. De stand was 1½-½ in mijn voordeel. Het ging deze keer net als 11 jaar geleden: een poging tot Colle, na 3... Lf5 volgens het boekje overgaand in Damegambiet. Speelde ik toen 5.Db3, nu gebeurde dit pas op zet 11, waarna Frank verzonk in diep gepeins. Met deze zet viel ik de ondergedekte pionnen d5 en b7 aan, waarbij d5 ook nog gepend stond na een eerdere fout van zwart. Maar wat ik toen nog niet zag, en hij wel, was dat wit nu ongestoord kon oprukken met de e-pion, via e4 naar e5 en eventueel e6, daarbij paniek zaaiend in de zwarte gelederen. Om die reden speelde hij Kh8, in plaats van het verwachte Pb6 dat beide pionnen voorlopig gered zou hebben. Nu kon ik gaan snoepen, beide pionnen gingen van het bord, en toen later ook nog de c-pion viel gaf hij het maar op. De computer meldt achteraf dat zwart op enig moment met Lxh2+, Dh4+ en TxLf3 een torenoffer had kunnen plegen, dat, als ik het aannam, zwart eeuwig schaak zou hebben gegeven. Maar ja, daar ben je computer voor.
 
Op bord 5 en bord 6 speelde twee zeer oud gedienden van Het Spaarne. Respectievelijk Wim Hoffenaar bijna 88 jaar, en Gerda Schiermeier (ex Tata arbiter) bijna 89 jaar !!! Deze borden eindigden in remise. 
 
Op bord 6 speelde Martin met zwart tegen een Engelse opening tegen Gerda, een hele stroeve partij waarbij zwart uiteindelijk weinig bewegings vrijheid genoot. Mede veroorzaakt door een aantal vrij passieve zetten.
Uiteindelijk werd na 35 zetten tot remise besloten.
 
Uiteindelijk werd het 4-2 voor SCH2, en staan we voorlopig op de 2e plaats. Echter de Kennemer Combinatie speelt nog tegen Kijk Uit, dus bij winst op KC gaan ze weer over SCH2 heen.
Maar ook een 3e plek is een behoorlijk resultaat voor dit seizoen.
Op naar volgend schaakjaar !!
 
De uitslag:

 
De stand:

Zaterdag, 6 april 2024, was de uitreiking van het predikaat Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat. Hiervoor moest scHoofddorp aan een aantal voorwaarden voldoen.

Enige punten waren:

  • Het hebben van een vertrouwenscontactpersoon (VCP), die ook een korte opleiding hiervoor moest volgens. Onze VCP is Wim van der Schoor
  • Het aanvragen van gratis VOG's (Verklaring Omtrent Gedrag) mogelijk maken.
    Hier heeft Loek Verwindt als secretaris veel tijd ingestoken
  • De VOG's daadwerkelijk aanvragen
  • Het Huishoudelijk Reglement (HHR) diende een aantal passages m.b.t. veilig sporten bevatten, ik heb het HHR mede hierop aangepast.
    Op de ALV in september moet het HHR worden goedgekeurd.
  • De website moest aangepast worden. Ook dit is door mij gedaan.
  • Enige documenten op de website moesten aangepast worden, dit heeft Linda gedaan.

Kortom heel wat werk, maar het is ons gelukt en afgelopen zaterdag mocht ik scHoofddorp bij de uitreiking vertegenwoordigen.
Er waren 7 verenigingen, zijnde 12 personen die uitgenodigd waren.
De 2 betrokken medewerkers van de gemeente, een fotografe en natuurlijk de wethouder van Sport en Welzijn, mevrouw Sedee. 

De meeting werd geopend met een speech door mevrouw Sedee.


Waarna alle verenigingen stuk voor stuk naar voren geroepen werden voor ontvangst van de bescheiden en een bloemetje. 

Tenslotte werd buiten een aantal groepsfoto's genomen.

 

Voor alle leuke foto's klik hier.

Afgelopen vrijdag traden onze mannen aan tegen het sterke KC viertal, ze hadden zelfs de vader van Liam opgesteld. 

Ons team werd door tegenslag getroffen want zowel Aleksei als Harun was ziek.
Gelukkig wilden Sparsh en Dobril invallen. 

Ons team trad natuurlijk aan in de club kleding, maar ging jammer genoeg met 3-1 ten onder.

Maar Ayu wist de eer te redden met een mooie overwinning. 

Ook voor ons 4-tal zit het seizoen er op, hopelijk was het een leerzaam seizoen.
Het team werd uitstekend begeleid door Belgin en Irlene.

En er werd met veel inzet en plezier geschaakt, op naar volgend seizoen!

Tergelijkertijd werd het Haarlem Open gespeeld, waaraan Armin, Rajeev en Winfried aan deelnamen namens SCH.
Mooi was de gezamenlijke analyse achteraf.

Alle foto's van Irlene.

 

De uitslag: