Nieuws

Corona update

17 Mar 2020, Ben de Leur

Van de KNSB site:
Op 15 maart heeft de overheid strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Alle sportclubs dienen tot en met 6 april te sluiten.
Dat betekent dat alle schaakactiviteiten achter het bord tot en met 6 april niet door kunnen gaan. 

SC Hoofddorp dicht tot nader order

15 Mar 2020, Ben de Leur

Beste Schakers, Geachte ouders,

Hierbij laat ik u weten dat het bestuur van Schaak Club Hoofddorp heeft besloten het advies van de overheid, om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken, te volgen. 
Dit natuurlijk vanwege de Corona Crisis. Dit betekent voor u dat er geen schaken is t/m 31 maart. 
Daarna hoort u van ons hoe we verder gaan, dit is geheel afhankelijk van de situatie over 3 weken en het advies van de overheid. 
Bovenstaande geldt zowel voor de jeugd als voor de volwassenen. Ik adviseer de jeugd vooral verder te werken in hun werkboeken of niet gemaakte bladzijden in te halen en alsnog te maken.

Wat betreft de externe competitie zal er overleg zijn met Gerard Roos.

U hoort van ons aan het eind van de maand hoe het verder zal gaan.

Met vriendelijke groet,
Loek Verwindt
Secretaris Schaak Club Hoofddorp.

Een wel zeer geslaagde Beker avond

11 Mar 2020, John van Santen

Het was even lobbyen om 24 spelers op de been te brengen, maar het resultaat was er naar! 

Met een A-poule van 16 spelers, waarbij wellicht Loek, Nico en Marcel engizins verbaasd waren dat ze in de A-poule waren ingedeeld (jazeker, onderschat jullie eigen kunnen niet!!), en een B-poule met 1 dame (nee, geen Linda maar Saskia).     

De B-poule speelde 3 ronden, waarbij Guillermo en Lance de finale haalden. Voor beiden een primeur. Ze maakten er een zeer spannende partij van, waarbij beide spelers hun tijd ten volle benutten. Guillermo had kwaliteit voordeel, maar moest wel de extra pionnen van Lance zien te neutraliseren. En dat is niet zo gemakkelijk als je niet zo veel tijd hebt. Bovendien, Lance weet maar al te goed hoe je je pionnen kan laten gelden. Glansrijk won Lance de beker, hetgeen hem zichtbaar trots maakte. Vermeldenswaardig is nog dat Rob bijzonder in zijn sas was met een overwinning in de niet-winnaars ronde. “Daar ga ik een stuk over schrijven” reageerde hij zeer enthousiast.                      

In de A-poule waren gastspelers Niels en Mahesh van de partij. Altijd leuk om het enthousiasme bij deze twee spelers te zien. Midas liet de verbouwing even voor wat het is en schoof ook graag aan. Jammer dat titelverdediger Andre Hendriks niet van de partij kon zijn. Dat betekende wel dat er een nieuwe naam op de denkbeeldige wisselbeker zou gaan komen. Een slechte nacht ging ik tegemoet, nadat ik mat in 2 had laten liggen tegen Martin in de eerste ronde. Dan hoop je natuurlijk wel dat hij ver komt, want dan kan je altijd nog zeggen dat je hem op de knieen had maar hem uiteindelijk genade schonk. De jonge musketiers, Ivo en David verloren enigzins verrassend al in de eerste ronde. Ivo wist nog wel een mooie 9e plek te behalen door de volgende 3 ronden te winnen, maar Ivo, je kan het beter andersom doen.

Onderhand stormden Good Old Wim en Martin door naar de finale. Martin verschalkte achtereenvolgens John, Midas en Jan Los (na een barrage) en Wim maakte korte metten met David, Orlando en Michiel.

En dan de finale, sorry, daar heb ik niets van vernomen (was druk bezig met Nico om plaats 13 en 14 en Nico maakte het mij verdomd lastig). Dus helaas, geen heroisch verslag van de finale. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. En daar staat Martin te stralen, samen met Lance!


Stralen Martin


Voor meer fotos van deze geslaagde avond klik hier

Twee leden van SC Hoofddorp op Notenboomtoernooi

11 Mar 2020, Ben de Leur

In het weekend van 28 februari organiseerde het Leids Schaak Genootschap het 80e Noteboomtoernooi.
Dit toernooi is genoemd naar de veel te jong gestorven Daniël Noteboom, een schaaktalent in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Omdat LSG dit jaar 125 jaar bestaat was er als grote stunt een extra vierkamp van niemand minder dan oud-wereldkampioen Anatoli Karpov, Jan Timman, Dr Huebner en Pedrag Nikolic.
Deze schaakgiganten speelden een dubbelrondig rapidtoernooi dat door Pedrag Nikolic werd gewonnen. 

Naast deze super 4-kampen waren er ook 16 gewone vierkampen, dus 64 deelnemers.
In de 5e vierkamp speelde Ben de Leur en behaalde 3 remises, hetgeen3x zoveel punten was als het vorige rampzalige jaar. 
Hiermee werd Ben 2e.

In groep C speelde Linda en had geen bye opgenomen. Zes loodzware ronden wachten haar.
Vrijdagavond ging verloren, maar zaterdag kwam Linda goed terug met 2 uit 3.
Zondag kwam de man met de moker en beide partijen gingen verloren.
In groep C speelden 86 deelnemers, waaronder een meute jeugdspelers.
Lina werd 66e in deze groep.

Wat Linda naast het schaakbord scoorde mocht er zijn.


De Oude Meesters


Linda en Karpov

De A-groep en daarmee het toernooi werd gewonnen door de 17 jarige IM Casper Schoppen.
Zowel Casper als Pedrag Nikolic spelen voor LSG, dus het prijzengeld bleef binnen het ledenbestand van de jubilaris. 
Groep B telde 100 deelnemers, waardoor er totaal 334 schakers meededen aan dit fantastische toernooi.
Voor meer over het toernooi en Daniel Noteboom: https://www.lsg-leiden.nl/noteboom/

Hoofddorpse Schaakhappening

05 Mar 2020, Ben de Leur

op zondag 26 april organiseert SC Hoofddorp een schaakhappening in het winkelcentrum centrum Hoofddorp op het plein tegenover de Hema.

Er zal gelegenheid zijn tot spelen tegen vrijwilligers van de club, een probleem om op te lossen en vermoedelijk een stand met schaakborden en stukken.


Nadere Info zal op onze site verschijnen.

Chenwu wint Super GP

26 Feb 2020, Ben de Leur

Afgelopen zaterdag werd de Grand Prix van Philidor Leiden gespeeld.
Hieraan deden 126 jeugdspelers mee.

Tegelijkertijd werd ook de Super Grand Prix gespeeld, dit is voor jeugdspelers die te sterk zijn voor de reguliere GPs. De Super GP werd gespeeld in vier 4-kampen.

De hoogste 4-kamp werd met 3 uit 3! gewonnen door onze Chenwu, die hiermee 20 euro cashde, hetgeen goed in de smaak viel.

Met dank aan de vader van Chenwu, zijn hier enige fotos.

Een partij van Nico

22 Feb 2020, Nico Kleijn

Beste leden,


Met veel plezier speel ik op onze website de partijen na die mij worden aangeboden door Ben en Erik. Heel vaak gaat dat te diep voor eenvoudige schakers. Dat geldt voor mij maar mogelijk ook voor anderen in de lagere regionen van onze vereniging. Daarom dacht ik dat het misschien goed is om een partij met, mijn gedachten daarbij, voor de eenvoudiger schakers aan te bieden. Hopelijk hebben de leden die hetzelfde probleem hebben als ik daar wat aan. Mogelijk dat zij door het naspelen en de eenvoudige uitleg een klein beetje verder komen in hun tactische vaardigheden. De naam van mijn tegenspeler (met wit) vermeld ik niet omdat ik het hem niet heb gevraagd. Een schaakcomputer of doorgewinterde openingskennis heb ik ook niet en wil ik niet. 

Hier mij partij: 1. e4  e6 2. d4 d5 3. e5 c5 (de doorschuifvariant in het Frans.) 4. Nf3 Nc6 5. Bb5 a6 (hierbij dwing ik wit tot ruil of terug trekken. De witte loper van wit ruil ik graag af voor mijn paard) 6. B x c6 b x c6 7. 0-0 c x d4 (een centrum pion van de tegenstander ruilen lijkt mij ook gunstig) 8. N x d4 Bd7 9. a3 Qb8 (ik zet met deze zet e5 en b2 onder druk. Mijn taktiek is zoveel mogelijk stukken van de tegenstander aan zijn plek binden). 10. Re1 Ne7 11. b4 Ng6 12. Ng3 Be7 (ik voer de druk op e5 enigszins op als afleidingsmanoeuvre. De tegenpartij heeft op dit moment meer last van zijn pion op e5 dan ik. Die pion beperkt de mogelijkheden van zijn zwarte loper behoorlijk) 13. Nb-d2 a5 (met deze zet breek de pionnenstructuur van wit. Doorschuiven gaat niet en hij kan ook niet wachten tot ik slaat. Dat kost hem een gezonde pion) 14. b x a5 R x a5 15. R b1 Q a7 ( bekijk de pionnen van wit eens. Wit heeft drie geïsoleerde pionnen. Dat moet lastig te verdedigen zijn  a3 staat driemaal aangevallen). 16. Nb3 Ra6 17. Be3 c5 18. Qc1 Qc7 19 c4 d4 (mooi een doorgeschoven pion op d4) 20 Bd2 0-0 (de aanval op de a-pion kan beginnen. Ik heb getwijfeld om het paard op c6 aan te vallen door mijn bisschop naar c6 te spelen. Wit zou dan een dubbelpion op de f lijn krijgen en mogelijk mijn sterke centrum proberen te breken) 21 Na5 (deze zet begreep ik niet zo erg. Was het de bedoeling om het paard en de loper te ruilen voor mijn Toren. 21. R x a5. 22. B x a5 Q x a5 23 Qb2 Ra8 24 Qb7 Bc8 (de aanval van wit ziet er gevaarlijk uit maar mijn stukken combineren wel mooi met elkaar) 25 Qc6 Qa6 26. Ra6 Q x a3 27 Qe8schaak Bf8 28. Ng5 Qa7 29. Rb1 Bd7 (dit was een domme zet. Q x b6 kon ik zo spelen. Als wit met zijn toren terug slaat dan gaat hij mat op de onderste lijn. Zijn koning staat immers opgesloten achter drie pionnen. Nu slaat hij mijn f pion met schaak) 30. Q x f7schaak K h8 31. Rb7 Q x b7(wit mag niet terug slaan. Dan gaat hij mat op de onderste lijn) 32. Re1 Bc8 33. Q x b7 B x b7 (Gelukkig. De dames zijn van het veld. Ik heb vier stukken tegen wit slechts twee. Wit kan zich nu geen ruil meer veroorloven. Bovendien heeft wit nog slechts vier minuten op de klok dus tijd om te denken heeft hij niet zoveel meer). 34. R b1 Ba6 ( R x c4 mat dreigt nog steeds op de onderste lijn) . 35. g3 B x c4 36. h4 B x e6 en wit gaf op.

Onze kanjers slaan weer toe

16 Feb 2020, Ben de Leur

Afgelopen weekend speelden onze kampioenen Liam en Chenwu weer mee aan een NHSB PK, maar nu een leeftijdscategorie hoger! EN ook deden ze het weer uitstekend.
Liam werd 3e in het PK-E en Chenwu werd 2e bij het PK-C!
Van vader Zhu ontvingen deze tekst:
Hi John, after two days’ PK C competition, David got the 2nd prize of NHSB PK C today,  12 kids, total 6 rounds, he won 3 rounds, lost 1 round, and 2 rounds draw.

Weer een prima prestatie van onze leerlingen en een bewijs dat de jeugdcommissie van Sc Hoofddorp goed bezig is. Binnenkort zullen deze kids hopelijk ook extern spelen voor onze vereniging en Hoofddorp opstoten uit de diepten van de NHSB competitie.


Liam en Chenwu kampioen van de NHSB

12 Feb 2020, Ben de Leur

Zondag, 9 februari waren de jeugdkampioenschappen van de Noord Hollandse Schaak Bond.
Voor Hoofddorp deden mee Liam Rooijakers en Chenwu Zhu. Liam speelde bij de pupillen, oftewel PK-F en Chenwu bij de PK-D.

Beide spelers werden kampioen!
Liam met de monsterlijke score van 7 uit 7 en Chenwu deed hier weinig voor onder door 8.5 uit 9 te scoren. Hiermee zijn Laim en Chenwu geplaatst voor het NK. 

Een mooi prestatie van onze mannen en stimulerend voor onze Jeugdafdeling.Voor uitslagen en stand, zie: 
http://www.magnusschaak.nl/uitslagen-pupillendag-2020/ en http://www.magnusschaak.nl/uitslagen-pk-d-2020/

Stap 1 vermaakt zich te Hoofddorp

12 Feb 2020, Ben de Leur

De jeugdafdeling van Hoofddorp doet het goed en de kinderen weten te waarderen, gezien deze foto.

Oud versus Jong

12 Feb 2020, Ben de Leur

Op de foto is mooi de strijd te zien tussen de oude garde en de oprukkende jeugd.

Het werd een klinkende 2-0 overwinning voor de jeugd.
Binnenkort hopelijk de partijen op de site.


Tata Steel Toernooi 2020

07 Feb 2020, Linda Bellamy

Ik heb heel lang de wens gehad om in het Tata Steel toernooi te spelen, maar ik wist niet hoe je dat moest regelen. Nadat ik lid werd van Schaakclub Hoofddorp kreeg ik mijn bondsnummer en heb mijn eerste toernooi gespeeld (Nova College Haarlem) in juni 2019 met een fictieve rating van 1300. Omdat ik niet sterk genoeg was, ging mijn KNSB rating naar beneden tot rond 1230. In de Haarlemse Meesters in oktober 2019 heb ik het beter gedaan. De laatste partij duurde meer dan 4 uur en toen ik die gewonnen had kreeg ik applaus van een klein publiek. Ik was happy. Mijn KNSB rating ging omhoog naar 1271.


Uiteindelijk kwam mijn wens uit toen ik mij begin november kon inschrijven voor de Tata Steel amateur tienkamp. Op 17 januari speelde ik mijn eerste partij. Ik kan de sfeer niet beter beschrijven dan Roelf Jan Duin, journalist van Het Parool 12 januari 2020:

In de zaal hangt de geur van erwtensoep, het Wijk aan Zeese equivalent van de aardbeien met slagroom op Wimbledon. En verder, ja, verder heel veel schakende mannen, het aantal vrouwen is op één hand te tellen. Een zaal met honderden zwijgende, overwegend witte, tamelijk onmodieuze mannen. Veel fleecetruien, stevige schoenen en baarden van het niet-hippe soort. Gewone mannen, die bezig zijn met hun hobby: schaken.”


Dat beeld klopt, maar geldt natuurlijk niet voor mij. Ik ben een vrouw en een modieuze. Ik ben van de Schaakclub Hoofddorp!


Ik zag mezelf als een vertegenwoordiger van SCH. Op één moment stond ik 2e van mijn groep 8D. Het was ongelofelijk leuk. Maar een vriend en collega van mij was overleden. Ik moest een toespraak houden bij zijn uitvaart en daardoor een partij missen. Mijn tegenstander kreeg automatisch een punt. Hij was van schaakclub Nieuw Vennep. Ik probeerde hem over te halen om naar SCH te komen, maar dat is niet gelukt.


Mijn laatste 2 ronden heb ik verloren. Dat deed me heel veel pijn. Bij een partij heb ik een blunder gemaakt. Hier is de positie net voordat ik de blunder heb gemaakt (ik speel zwart):


Maar er waren ook leuk dingen. Ik heb een partij na 9 zetten gewonnen. Hier ben ik wit en heb Nf6+ gespeeld.


Ik kon dan naar de grote zaal gaan om naar de Masters te kijken. Ze waren vaak op en neer aan het lopen, zoals tijgers in de dierentuin doen en je nooit in de ogen kijken.


In mijn laatste partij, ook verloren, had ik achteraf van Stockfish 11 geleerd, dat ik had de eindspel kunnen winnen. Ik was echt boos op mezelf. Uiteindelijk had ik 5 punten uit 8 partijen (en niet 9). Ik kon het beter voor mijn club hebben gedaan.


Maar om het goed te maken heb ik een selfie met Fabiano Caruana gemaakt (winnaar van Tata Steel Masters 2020). “Voor mijn club” heb ik tegen hem gezegd.Nu heb ik een KNSB rating van 1353. Ik heb mijn familie verteld dat ik nu de 2e vrouw boven leeftijd 65 in Noord Holland ben. Haha!! Ze vinden dat geweldig! Voor mij niet. Er zijn maar 5 vrouwen in deze groep. Maar ik probeer om de eerste te worden.


Snelschaken 2019

26 Dec 2019, Ben de Leur

Vorige week, 16-12-19 was er snelschaken.
Mijn inziens 1 van de leukste aspecten van schaken.

Maar jammer genoeg vind niet iedereen dit en bleef weg
Dat was een teleurstelling voor John die op 3 groepen had gerekend.

Volgende keer gewoon wel mee doen, je speelt tegen even sterke spelers en heb dus kans op een leuk bekertje.

 

De B-groep werd terecht gewonnen door John, the organizer, van Santen en de A-groep door Lezers-mijn-verhaal-wordt-eentonig Ben de Leur, ondanks vaak afgrijselijk slecht spel.

 Voor fotos, met dank aan Linda en John, zie hier.

Kalender op de site

14 Nov 2019, Ben de Leur

Dankzij de inspanningen van John, Saskia en mijzelf staat de kalender op de site.

Opgesplits in Senioren en Jeugd en ook wat fleuriger.
Zie de Informatiepagina of klik hier.

Linda op Haarlemse Meesters

30 Oct 2019, Ben de Leur

Verslaggever Andre Hendriks emailde:


Linda was de enige deelnemer namens sc. Hoofddorp.
Twee foto’s van de allerlaatste partij die werd gespeeld tijdens de Haarlemse Meesters 2019 en die werd gewonnen door Linda na een bijzonder spannend eindspel! Goed gedaan!

Ik had Linda aangeraden om "100 Endgames You Must Know" van Jesus de la Villa aan te schaffen.
De tip werkt kennelijk meteen!

Oudere berichten

Privacystatement   Webtemplate van Nicolas Fafchamps