Nieuws

Cold Turkey Schaakliefhebbers

07 Jun 2019, John van Santen

Voelt het al als een Cold Turkey, nu er abrupt een einde gekomen is aan een enerverend schaakseizoen?

Want enerverend was het met vele hoogtepunten, maar helaas ook een klein dieptepuntje.

 

We verwelkomden spontaan de nodige nieuwe seniorenleden aan het begin van het seizoen. Wat een weelde en wat een dynamiek gaf dat! Onder de nieuwe leden begaf zich ook een vrouwelijke schaakster, Linda en zij staat haar mannetje wel ????

Geen nieuwe leden voor de club, maar wel debutanten voor de senioren competitie: jeugdleden Sjoerd en Lance. En ook deze jongens stonden hun mannetje!

En dan Ivo; dit jaar echt doorgebroken met een wel zeer fraaie 6e plaats in de eindrangschikking.

 

Het dieptepuntje? Het externe team wist zich helaas niet te handhaven in de 2e klasse NHSB. Juist nu het zo goed gaat met de schaakclub, degraderen we naar de 3e klasse. Dat betekent dat er volgend jaar maar een 6-tal extern speelt. Elk nadeel heeft zijn voordeel: dat opent mogelijkheden om volgend jaar wellicht een 2e team op te richten. Denk daar alvast maar over na.

 

We namen dit jaar afscheid van 2 bestuursleden: Raymond (secretaris) en Eric (jarenlang bestuurslid met verscheidene functies, maar blijft gelukkig wel schaaklid). Gelukkig hebben we met Philip (Penningmeester) en Loek (Secretaris) zeer enthousiaste en bekwame bestuursleden voor in de plaats gekregen.

 

De taken van webmaster werden overgenomen door Ben. Er is het nodige veranderd en er staat nu veel meer informatie, verslagen en foto’s op de site. Check it out!

 

Het ouder-kind toernooi was echt een gouden greep. De ambiance, de opkomst, de binding die ontstaat tussen ouders en schaakclub is heel mooi om te zien.

 

De beker- en snelschaakcompetitie kreeg een alternatieve opzet, met verdeling in een A- en een B-poule. Een zeer geslaagd experiment wat mij betreft, met 4 verschillende winnaars:

 

Beker – A: Andre

Beker – B: Max

Snel - A: Ben

Snel – B: Rene

 

Beste debutant was Max op een 15e plaats (en natuurlijk de beker bij de B). Hopelijk kan Max zijn studie blijven combineren met schaken bij ons.

 

Het kampioenschap kende een mooi podium en een close finish tussen nummer 1 en 2:

 

  1. Ben
  2. Gerard
  3. Michiel


 

Kijk op de site voor verslagen en foto’s van de diplomauitreiking bij de jeugd en de bekeruitreiking bij de jeugd en senioren.

 

Rest mij een ieder een hele fijne vakantie en zomer toe te wensen.

 

Save the date: we starten weer op maandag 2 Sep.


Afsluiting jeugdseizoen

05 Jun 2019, Ben de Leur

Beste medeleden,


op de jeugdpagina een mooi verslag van Saskia over de examens, de prijsuitreiking en de jeugdafdeling van s.c. Hoofddorp.

Afsluiting jeugdseizoen

05 Jun 2019, Ben de Leur

Beste medeleden,


op de jeugdpagina een mooi verslag van Saskia over de examens, de prijsuitreiking en de jeugdafdeling van s.c. Hoofddorp.

Snelschaak competitie 2019-2019

15 May 2019, John van Santen

Op maandag 13 Mei werd er op de schaakclub gespeeld om het snelschaak kampioenschap 2018-2019. Gezien het grote aantal deelnemers werd er in 2 groepen gespeeld: een A-groep en een B-groep (geheel objectief - of misschien toch een klein beetje arbitrair?) werden de 2 groepen op basis van (geschatte) speelsterkte ingedeeld.
De B-groep bestond oa uit 2 junioren (Lance en Sjoerd), die heel verdienstelijk presteerden en 2 gastspelers. Een van deze gastspelers stak er met kop en schouders boven uit. Met slechts 1 verlies en 8 winst werd Rene van Leeuwen de meer dan terecht kampioen van de B-groep.
In de A-groep speelden alleen maar spelers met een (interne) rating van > 1600! Het werd een veldslag, waarbij opviel dat onze derde gastspeler van deze avond, Mahesh Patil, zeer goed presteerde. Echter, ook hij moest de eer laten aan de winnaar van vorig jaar, en dus ook dit jaar: Ben de Leur. Met slechts 1 remise en verder 9 overwinningen ook hier een meer dan terechte winnaar!

Chenwu 8e op NK E

25 Apr 2019, John van Santen

Schaakliefhebbers,

Mooi nieuws: Afgelopen weekend is jeugdlid Chenwu Zhu (David) knap 8e geworden op het Nederland Kampioenschap E-pupillen (tot 10 jaar).

 

Dit was een officieel KNSB toernooi. Hieraan deden 44 jongens en 16 meisjes aan mee. Deze waren geselecteerd vanuit regionale kampioenschappen. Dus creme de la creme van de Nederlandse Schaakjeugd schoof aan! Er waren spelers met een ELO van 1400+ en zelfs 1600+! (ja, voor een 10 jarige!) Logisch dat David (met een ELO van 892) nerveus was voor zo een groot en belangrijk toernooi. Ook al is hij onderhand wel wat gewend met het regelmatig spelen van Grand Prix’s, Noord Hollands Kampioenschap (gewonnen) en basisschool kampioenschap van de Haarlemmermeer (eveneens gewonnen!). Maar dit NK was toch andere koek. Menig deelnemer had al diverse NK’s gespeeld; voor David was dit de allereerste keer.

 

Het kampioenschap werd gespeeld over 2 volle dagen, met 5 partijen op de eerste dag en 4 partijen op dag 2.

 

David begon goed met winst maar verloor helaas in ronde 2 tegen een op papier zwakkere tegenstander. Met winst, remise en weer winst in de volgende rondes, bevond hij zich op fraaie 8e plaats in het tussenklassement. In ronde 6 kreeg David een tegenstander met een ELO van bijna 1000 tegenover zich. Dit was een belangrijke partij. Bij winst zou David verder stijgen, maar bij verlies zou hij uit de top tien vallen, en zou het een hele tour worden om nog een goed klassement te spelen. David liet zich van zijn beste kant zien en won. David steeg naar plaats 6 in het klassement. Maar dan krijg je een speler met een ELO van boven de 1000. Zijn tegenstander was een ‘ervaren’ speler en won. David zakte naar 10, maar kreeg wel weer een speler van 1000+ tegen zich. Ook hier toonde David zijn kunnen en zette zijn tegenstander vakkundig aan de kant. Nu stond David weer 6e met zelfs uitzicht op het podium.

In de laatste ronde speelde David tegen de leider in het algemeen klassement, die een rating heeft van 1680! David speelde heel goed en had volgens eigen zeggen een betere positie. Echter, er gebeurde hier iets onduidelijks/curieus. De tegenstander bevond zich in tijdnood en hoefde niet meer te schrijven. David deed een zet, drukte de klok in en schreef zijn zet op (terwijl ik hem er zo op had gewezen eerst zijn zet op de schrijven alvorens de klok in te drukken, maar dat terzijde). Ondertussen deed zijn tegenstander heel snel alweer een zet en drukte op zijn beurt de klok snel in. Toen David opkeek, zag hij dat zijn klok liep en was in de veronderstelling dat hij vergeten was zijn klok in te drukken. Zonder een zet te spelen drukte hij wederom de klok in. Hetgeen zijn tegenstander dus de gelegenheid gaf om 2 zetten achter elkaar te spelen! David had dit niet door, maar kwam hierdoor (uiteraard) wel slechter te staan en verloor uiteindelijk. Een vreemd voorval, waar de scheidrechters geen aandacht aan wilden besteden. Jammer dat het toernooi op deze manier moest eindigen. Laat het een leerzaam moment geweest zijn. Desalnietemin eindige David op een fraaie 8e plek, hetgeen hem nog een mooie beker opleverde.

 


Proficiat David!

 

Aan het einde van de 1e speeldag, verzorgde Nederlands Kampioene bij de vrouwen, de Hoofddorpse (van origine Chinese en vrouw van ons schaaklid Andre Hendriks) Zhaoqin Peng een simultaan voor alle deelnemers.

 

Op de 2e speeldag konden alle partijen live gevolgd worden op internet. Elke zet van elke partij kon je live zien. Het was reuze spannend om dit te volgen, omdat de zetten zich in redelijk hoog tempo opvolgden. Dus er gebeurde elk moment wel iets.

 

Op http://nkepersoonlijk.nbsb.org/2019/ kan je alles terug vinden (behalve de partijen zelf).

Hier vind je ook prachtige foto’s. Kijk hoe geconcentreed (en soms ook grappig) de spelers er op staan.

Regels moerasschaak

16 Apr 2019, Ben de Leur

Onder het item "Jeugd" het reglement van Moerasschaak toegevoegd.

Voor hen die het thuis nog eens willen spelen.

Geslaagd bekertoernooi

26 Mar 2019, Ben de Leur

Afgelopen maandag, dd 25-03-19 speelden wij voor de rapid beker.


 

De deelnemers

Het bekertoernooi werd in een nieuwe formule gespeeld.
Er waren nu 2 groepen, de A-groep bestond uit 16 personen en de B-groep uit 8 personen. En er werd gespeeld volgens de knock-out formule, waarbij de verliezers weer tegen de verliezers speelden. Zo kon iedereen zijn potjes blijven spelen.

Winnaar van de B-groep Max TeuwenWinnaar van de A-groep Andre Hendriks

Voor een foto impressie, zie Fotos.

Website aangepast

25 Mar 2019, Ben de Leur

Vandaag de website nog wat verder aangepast.
Het menu is compacter geworden en de site is meer "responsive" gemaakt.
Dat houdt in dat de site beter op een mobiel of tablet bekeken kan worden.

En de homepage aantrekkelijker gemaakt door de foto van "Contact" hier naar toe te verplaatsen.

Jeugdkalender toegevoegd

21 Mar 2019, Ben de Leur

Aan de jeugdpagina is nu ook de jeugdkalender toegevoegd.

Verslag Grand Prix Heiloo

19 Mar 2019, Ben de Leur

Op de Jeugdpagina een leuk verslag met mooie fotos van Lukas, de vader van Sjoerd.

Nu ook de Jeugd op deze website

14 Mar 2019, Ben de Leur

Sinds deze week is het menu uitgebreid met een Jeugd-item.
Hier komen de uitslagen & standen van de 2 jeugdcompetities en verslagen van toernooien waar onze jeugdspelers aan mee doen.

Dit menu is nog in ontwikkeling, dus layout en inhoud zijn aan verandering onderhevig.

Kijk alvast naar het artikel over David die het PK-E van de NHSB heeft gewonnen en nu met Pasen naar het NK-E gaat!
David heet eigenlijk Chenwu, maar voor wie die naam te lastig is, die mag David zeggen.

Kom je buiten spelen

15 Feb 2019, John van Santen

De lente hangt in de lucht.
Dus, hoogste tijd om de grote stukken van het openluchtschaakspel af te stoffen en op te stellen. Volgens mij liggen ze al te popelen van ongeduld om vrij gelaten en bespeeld te worden.
 
Jullie zijn van harte welkom as zondag 17 Feb van 12 tot 15 uur op het Polderplein.
 
Er zullen ook een aantal gewone borden opgesteld worden, dus je komt altijd aan spelen toe!
 
Er is een zonnetje en 12 graden voorspeld, dus lekker weer, maar doe nog wel een lekkere dikke jas (en handschoenen?) aan voor de zekerheid.
 
Jullie komen toch ook?

Schaakclub Hoofddorp in het nieuws

15 Jun 2018, Raymond van Bommel

Afgelopen maandag was de jaarlijkse diploma- en prijsuitreiking op de Schaakclub. HCNieuws heeft hier een klein verslagje van gemaakt, dat hier gevonden kan worden: http://hcnieuws.nl/sport/diplomas-aan-het-eind-van-het-schaakseizoen-455791.

Vadym prolongeert beker

21 May 2018, Michiel Wilts

Ook dit jaar is de beker weer gespeeld op 1 avond met 4 rondes rapid partijen. Vadym was de enige die de 4 rondes wist te winnen. In de finale was hij te sterk voor Michiel. Jan L wist beslag te leggen op de derde plaats.

Jeugdschaaktoernooi Polderplein

01 May 2018, John van Santen

Dit bericht gaat over het jeugdschaaktoernooi. Voor het schaaktoernooi voor volwassenen op 5 mei, zie hieronder.

Op Za 19 Mei organiseert de schaakclub, in samenwerking met de Lions Club Hoofddorp, een openlucht schaak toernooi voor de jeugd, op het grote openlucht schaakspel op het Polderplein volgens knock-out systeem.
We zijn er van overtuigd dat het een leuk en ludiek evenement zal gaan worden, en we hopen dat jullie allen, met uiteraard de ouders/verzorgers als supporters, aanwezig zullen zijn.
 
Alle kinderen van de Schaakclub, van alle stappen, dus ook stap 1, zijn uitgenodigd.
 
Aanvang: 13.00
Sluiting: 16.00
Plaats van handeling: Polderplein (tegenover ANWB winkel)
Maximale leeftijd: 16 jaar.
 
Speeltijd: 10 minuten per persoon per partij – dus maximaal 20 minuten totaal per partij (bij remise is er gelegenheid om op een ‘normaal’ bord een barrage te spelen).
 
Heb je een vriend/vriendin of wie dan ook die ook geinteresseerd mag zijn, geef hem/haar ook op!
Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, want vol = vol met 16 deelnemers.
 
Opgeven kan dmv een email te sturen aan bestuur@schaakclubhoofddorp.nl ovv van “ Jeugd Openlucht Schaaktoernooi Hoofddorp” en naam en telefoonnummer.
Gaarne zo snel mogelijk maar uiterlijk Ma 14 Mei inschrijven.
 
Het definitieve speelschema met deelnemers en tijden zal op Don 17 mei kenbaar gemaakt worden.

Oudere berichten

Privacystatement   Webtemplate van Nicolas Fafchamps